Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020


ΤΟ ‘ΝΑ ΧΕΡΙ ΝΙΒΕΙ Τ’ ΑΛΛΟ…

Όσο διαρκεί ο αντισυνταγματικός εγκλεισμός μας στο σπίτι (οι άστεγοι και οι σκηνίτες  εξαιρούνται φαντάζομαι), θα κάνουμε συντροφιά με ένα βραδινό σημείωμα στην αορτή.

του ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΡΚΑΔΗ 

Ημέρα εβδόμη (29ΜΑΡ20)

Όλα δείχνουν (με πειστικά επιστημονικά δεδομένα), ότι η νέα πανδημία του RNA ιού SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome) που οδηγεί στην ασθένεια COVID-19 (Coronavirus Disease 2019), ξεκίνησε το δικό της ταξίδι από τις αγορές άγριων και ήμερων ζώων στην πόλη Wuhan πρωτεύουσα της επαρχίας Hubei της Κίνας. 
Ο ιός SARS-CoV-2, ομοιάζει με τον ιό SARS-CoV (80% ταυτοσημία),  υπεύθυνο για μια πανδημία μικρής έκτασης το 2002, με 800 νεκρούς, αλλά παρουσιάζει την μεγαλύτερη συγγένεια (96% ταυτοσημία) με τον ιό CoV-RaTG13 της νυχτερίδας. Εάν χρησιμοποιήθηκε ένας ενδιάμεσος ξενιστής μέχρι να μολύνει τον πρώτο άνθρωπο (προτείνεται ο μυρμηγκοφάγος Παγκολίνος)  ή όχι, παραμένει υπό διερεύνηση. Το σίγουρο είναι ότι  χρησιμοποιεί για την είσοδό του στα ανθρώπινα κύτταρα, τον υποδοχέα της μετατροπής αγγειοτενσίνης 2 (ACE2), ανοίγοντας με πολύ καλύτερα κλειδιά,  από ότι  οι  άλλοι κορωναιοί της οικογένειας. Δύο παρατηρήσεις μπορούν να κάνουν εδώ οι επιστήμονες: η μία, αφορά τον μόνιμο κίνδυνο που ενέχει για την δημόσια υγεία, η ανεξέλεγκτη επαφή/διατροφή με άγρια ζώα, τα οποία αποτελούν εν δυνάμει επωαστές και δεξαμενές παθογόνων μικροοργανισμών, άγνωστων για το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Η δεύτερη αφορά την ευχή,  ο SARS-CoV-2 να είναι αποτέλεσμα μετάλλαξης και εξέλιξης ενός στελέχους μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, παρά να βρίσκεται σε κάποιο ζώο φυσιολογικά, και ανά πάσα στιγμή να ξαναεμφανιστεί με άλλη μορφή στον άνθρωπο.
Έτσι, από την Κίνα κινώντας, φτάσαμε σήμερα να έχουμε πάνω από 700.000 επιβεβαιωμένους φορείς του ιού, πάνω από 30.000 νεκρούς και πάνω από 2 δις ανθρώπους σε καραντίνα, αποκλεισμένους στα σπίτια τους.
Πολλοί θυμήθηκαν το «φαινόμενο της πεταλούδας», όρος που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον μετεωρολόγο Έ. Λόρεντζ κατά τη δεκαετία του 1960, όταν μελετούσε, ένα σύστημα διαφορικών εξισώσεων που προσομοίωνε τα καιρικά φαινόμενα ενός εξιδανικευμένου, απλουστευμένου μοντέλου "ατμόσφαιρας". Άλλοι μιλάνε για πόλεμο (και σηκώνουν μανίκια), άλλοι για συνομωσίες, άλλοι ετοιμάζουν την επόμενη μέρα μας, ενώ δίπλα μας (και μέσα μας) συμβαίνουν πρωτόγνωρα πράγματα που και η πιο δυνατή φαντασία μας, αδυνατεί να συλλάβει.

Όσο διαρκεί ο αντισυνταγματικός εγκλεισμός μας στο σπίτι (οι άστεγοι και οι σκηνίτες  εξαιρούνται φαντάζομαι), θα κάνουμε συντροφιά με ένα βραδινό σημείωμα στην αορτή.

Γιάννης Ζαρκάδης

ΥΓ. μένουμε σπίτι, μένουμε άνθρωποι, μένουμε πολίτες/σες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου