Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

ΤΟ ‘ΝΑ ΧΕΡΙ ΝΙΒΕΙ Τ’ ΑΛΛΟ …
[
συνέχεια]

Όσο διαρκεί ο αντισυνταγματικός εγκλεισμός μας στο σπίτι (οι άστεγοι και οι σκηνίτες  εξαιρούνται φαντάζομαι), θα κάνουμε συντροφιά με ένα βραδινό σημείωμα στην αορτή.
του ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΡΚΑΔΗ 




pic: Al Jackson

Ημέρα ογδόη (30ΜΑΡ20)


Πάντοτε στην ιστορία μας, του μόνου σωζόμενου ανθρώπινου υποείδους (Homo sapiens sapiens), όπως συμβαίνει και με άλλους πολυκύτταρους οργανισμούς, μας επισκέπτονται χιλιάδες/ εκατομμύρια/δισεκατομμύρια μικροοργανισμοί (αρχαία, βακτήρια, μύκητες) και ιοί. Μερικά τρις από αυτούς παραμένουν και συμβιώνουν στο σώμα μας, φυσιολογικά. Αποτελούν το «μικροβίωμα», έναν άλλο κόσμο (δεκαπλάσιο) μέσα στον κόσμο των τρις κυττάρων μας. Εδράζεται κυρίως στο γαστρεντερικό μας σύστημα, εμφανίζεται από την πρώτη μέρα γέννησής μας, είναι εύρωστο και ποικίλο ως την τρίτη ηλικία, όπου και αρχίζει να φθίνει.
Τελευταίες  επιστημονικές  ανακαλύψεις, που έρχονται με μορφή χιονοστιβάδας, μιλάνε για σημαντική συσχέτισή τους με την καθολική υγεία του ανθρώπου, σωματική και ψυχική. Απόδειξη της μακροχρόνιας και ουσιαστικής συμβίωσής μας με αυτούς, είναι το γεγονός ότι πάνω από το 50% του γονιδιώματός μας (DNA, 3 δις νουκλεοτίδια) έχει μικροβιακή και ιική προέλευση. Το ίδιο έχει συμβεί στο διάβα της ιστορίας μας, και με τους κοντινούς μας ανθρωποειδείς συγγενείς, όπως με τους Νεάντερταλς (Homo neanderthalensis) και τους Ντενισόβαν (Homo denisovan), μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν, όταν συναντηθήκαμε μαζί τους και ανταλλάξαμε γενετικό υλικό.
Σε αντίθεση όμως με τα μικρόβια, οι ιοί, έχοντας γενετικό υλικό DNA ή RNA, δεν μπορούν να υπάρξουν αυτόνομοι, παρά μόνο μέσα σε ένα κύτταρο-ξενιστή, χρησιμοποιώντας τα βιολογικά του εργαλεία για την επιβίωση, το πολλαπλασιασμό και την διάδοσή τους (όπως καλή ώρα συμβαίνει και με το κρατικοδίαιτο ιδιωτικό κεφάλαιο, μικρό και μεγάλο). Για να μπαίνω-βγαίνουν δε εύκολα στους ξενιστές, οι ιοί, όπως ο SARS-CoV-2, διαθέτουν ένα μικρό και «κρουστό» γονιδίωμα (μόλις 30 χιλιάδες ριβονουκλεοτίδια), που κωδικοποιεί  τις απαραίτητες πρωτεΐνες του, για να αναγνωρίζει υποδοχείς των ξενιστών, να αντιγράφεται και να συνθέτει το περίβλημά του. Αν σκεφτούμε ότι μόνο το 1,5% του ανθρωπίνου γονιδιώματος, διάσπαρτο στα 23 χρωμοσώματα, κωδικοποιεί όλες τις πρωτεΐνες μας, καταλαβαίνουμε πόσο «ευθύβολο» είναι το γονιδίωμα του ιού, πόσο επικίνδυνος γίνεται καθώς πολλαπλασιάζεται ακαριαία μέσα στον ξενιστή, αλλά και την χαώδη εξελικτική απόσταση που μας χωρίζει. Όχι όμως τόση, που να τον κάνει αόρατο, όπως ανόητα(;) ακούγονται ρήσεις κυβερνώντων για έναν αόρατο εχθρό! Γιατί αόρατες, θάθελαν να είναι στους κοινούς θνητούς, οι πολιτικές πράξεις και επιδιώξεις τους, για το σήμερα και για το αύριο.

Μένουμε σπίτι, μένουμε άνθρωποι, μένουμε πολίτες/ σες

 Υ.Γ. Ο Μανώλης Γλέζος (1922-2020) ανοίγει νέους λογαριασμούς στο επέκεινα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου