Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

ΤΟ ‘ΝΑ ΧΕΡΙ ΝΙΒΕΙ Τ’ ΑΛΛΟ …
[
συνέχεια ΙΙ ]

Όσο διαρκεί ο αντισυνταγματικός εγκλεισμός μας στο σπίτι (οι άστεγοι και οι σκηνίτες  εξαιρούνται φαντάζομαι), θα κάνουμε συντροφιά με ένα βραδινό σημείωμα στην αορτή.
του ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΡΚΑΔΗ 


pic: unknown creator -Hanoi is romantic with flower bikes

Ημέρα ενάτη (31ΜΑΡ20)

Ο SARS-CoV-2, είναι ένας νέος ιός, μέλος μιας μεγάλης οικογένειας ιών RNA, των κορωναϊών (ομοιάζει με κορώνα το εξωτερικό τους περίβλημα), και προκαλεί «σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο» (Severe Acute Respiratory Syndrome) γνωστό σαν SARS, από το αρκτικόλεξο της αγγλικής ονομασίας, από όπου πήρε και τ’ όνομά του. Ο ΠΟΥ, μετά από εισηγήσεις ειδικών, ονόμασε την ασθένεια που προκαλεί, COVID-19 (Coronavirus Disease 2019), απορρίπτοντας ονομασίες που στιγματίζουν χώρες και πληθυσμούς, όπως είχε γίνει παλιά (1918) με την «Ισπανική γρίπη», που μόνο ισπανική δεν ήτανε, και πιο πρόσφατα (2012) με την επιδημία που προξένησε ο ιός MERS-CoV (Middle East respiratory syndrome coronavirus), στιγματίζοντας τους πληθυσμούς της Μέσης Ανατολής. Ακόμα, από το στόμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ ακούγονται οι εκφράσεις «κινέζικος, ιός, ασθένεια της Wuhan».
Οι ιοί RNA, μπορεί να έχουν την απαρχή τους σε μια πολύ πρώιμη περίοδο της ζωής πάνω στη γη, 2-3 δις χρόνια πριν, που έχει χαρακτηρισθεί σαν «RNA κόσμος» και έχει προηγηθεί της εμφάνισης του DNA, που επέτρεψε αργότερα νέες πιο σύνθετες μορφές ζωής, όπως είναι τα προκαρυωτικά (αρχαία, βακτήρια) και ευκαρυωτικά κύτταρα.
Οι ιοί RNA, όπως ο SARS-CoV-2, χρησιμοποιούν για την αντιγραφή τους, ένα ένζυμο, την RdRP, το οποίο κάνει ένα λάθος στην αντιγραφή κάθε 10.000 νουκλεοτίδια, πάρα πολλά λάθη σε σχέση με το ένζυμο DNA pol, που αντιγράφει το DNA στα δικά μας κύτταρα, και κάνει ένα λάθος στα δέκα εκατομμύρια. Για να μην αναφέρουμε, ακόμα πως τα 99 στα 100 λάθη της DNA pol, τα διορθώνει ένας σημαντικός μηχανισμός που έχουν όλα τα κύτταρα για το DNA, αλλά όχι για το RNA (από ότι ξέρουμε μέχρι σήμερα). Αυτό σημαίνει πως, σε κάθε αντιγραφή των 30.000 νουκλεοτιδίων του ιού, δημιουργούνται τρεις περίπου μεταλλάξεις. Εκεί οφείλεται και η μεγάλη μεταλλαξιμότητα των ιών RNA, όπως συμβαίνει και με τον κοινό ιό της γρίπης, και εκεί οφείλεται η μη απόλυτη κάλυψή μας από εμβόλια έναντι ιών, τα οποία παράγονται με βάση στελέχη που συναντήσαμε την προηγούμενη χρονιά.
Κι ενώ ο ιός κάνει το καλύτερο για τον εαυτό του, προσπαθώντας να πολλαπλασιαστεί διαφεύγοντας του ανοσοποιητικού μας συστήματος μεταλλασσόμενος, ο σοφός άνθρωπος δεν μπορεί (κάποιοι δεν θέλουν) να κάνει τα πιο απλά πράγματα. Το πρώτο από όλα να καταλάβει ότι είναι ένας κρίκος σε μια αλυσίδα που δένει όλες τις μορφές ζωής πάνω σε αυτόν τον πλανήτη.

Μένουμε σπίτι, μένουμε άνθρωποι, μένουμε πολίτες/σες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου