Δευτέρα 13 Απριλίου 2020


ΝΑ ΧΕΡΙ ΝΙΒΕΙ Τ’ ΑΛΛΟ …


[συνέχεια ]

Όσο διαρκεί ο αντισυνταγματικός εγκλεισμός μας στο σπίτι (οι άστεγοι και οι σκηνίτες  εξαιρούνται φαντάζομαι), θα κάνουμε συντροφιά με ένα βραδινό σημείωμα στην αορτή.

του ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΡΚΑΔΗ



Ημέρες εικοστή πρώτη και δευτέρα (12-13ΑΠΡ20)
Ας επιχειρήσουμε στο σημερινό σημείωμα μια συζήτηση, εξ’ αποστάσεως βέβαια, που τελευταία και ως μαζικό εκπαιδευτικό φάρμακο «χορηγείται». Άραγε χωρίς εθισμό; Τι είναι υποχρεωμένο το κράτος να κάνει στον τομέα της υγείας, σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος, του ΠΟΥ και της Χάρτας Δικαιωμάτων του ΟΗΕ; Να φροντίζει σε όλο το φάσμα για υγιεινές συνθήκες διαβίωσης των πολιτών, και να οργανώνει ένα δίκτυο περίθαλψης και των τριών επιπέδων, με καθολική πρόσβαση όλου του πληθυσμού.
Τα εγκληματικά κενά στις παραπάνω υποχρεώσεις, τα βλέπουμε σήμερα και στη δική μας χώρα. Και δεν καλύπτονται, ούτε με μπαλώματα ούτε με καθολικά μέτρα αποκλεισμού των πολιτών στα σπίτια και σε «στρατόπεδα συγκέντρωσης». Ούτε με τον επικοινωνιακό χαρακτηρισμό μιας επιδημίας, ως πόλεμο. Και μάλιστα με «αόρατο εχθρό». Γιατί βέβαια οι δυνατότητες της πληροφορίας σήμερα θα έκανε ορατές τις απαντήσεις στα ερωτήματα, ποιος πολεμάει εναντίον τίνος και για πιο σκοπό και λόγο. Γιατί πόλεμο δεν έχουμε. Από δικές μας εγκληματικές πρακτικές έρχονται οι πανδημίες και θάρχονται πιο συχνά, αν δεν αλλάξουμε ρότα.
Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, και μάλιστα προς άλλη κατεύθυνση από αυτή που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση, και τα επιτελεία της. Μέχρι το εμβόλιο να έρθει, γιατί αργεί. Το κάθε εμβόλιο (ιδιαίτερα για τις πανδημίες σαν την σημερινή) μέχρι να είναι έτοιμο, περνάει από τα παρακάτω βήματα. 1ο βήμα, Ιανουάριος-Μάιος επιλογή των τριών  πιο κοινών υποτύπων του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο. 2ο βήμα, Ιούνιος-Ιούλιος τα πρώτα τεστ. 3ο βήμα Αύγουστος-Σεπτέμβριος  βιομηχανική παραγωγή και 4ο βήμα Οκτώβριος-Νοέμβριος χορήγηση του εμβολίου στον πληθυσμό, ώστε μετά 15 μέρες να προσφέρει ανοσοποίηση, για την περίοδο που ακολουθεί.
Τι  θάπρεπε να γίνει, έστω και τώρα, σήμερα. Μαζική ιχνηθέτηση όλων των φορέων του ιού και ακριβής αποτύπωση της διασποράς του. Ιδιαίτερα αυτό επιβάλλεται στις πιο κλειστές κοινότητες (χωριά, δομές φιλοξενίας, φυλακές, νησιά). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άρση του τυφλού και μαζικού αποκλεισμού εκατομμυρίων πολιτών στα σπίτια τους, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική τους υγεία.
Σήμερα οι δυνατότητες για μαζικά τεστ ανίχνευσης του ιού είναι υπαρκτές, και στο οικονομικό επίπεδο και στο ανθρώπινο δυναμικό. Το κόστος κάθε τεστ είναι ελάχιστο, λιγότερο από 10 ευρώ. Από την άλλη, υπάρχουν πολλές δεκάδες Εργαστήρια στα Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Κέντρα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, που έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό (χρησιμοποιήθηκαν ελάχιστα μέχρι σήμερα). Η χώρα μας είναι στις τελευταίες θέσεις του καταλόγου κρατών (στην οικογένεια των οποίων «ανήκουμε»)όσον αφορά στον αριθμό τεστ ανά κάτοικο. Όπως είναι και στις τελευταίες θέσεις  χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος περίθαλψης, αλλά και χρηματοδότησης (ποσοστού ανά ΑΕΠ) των αποτελεσμάτων της κρίσης για την επιβίωση των πολιτών και της πραγματικής οικονομίας. Για τώρα και την επόμενη μέρα. Εκεί θα αναμετρηθούν οι υποσχέσεις, εκεί και οι ελπίδες.


Σπίτι μένουμε, άνθρωποι μένουμε, πολίτες/σες παραμένουμε και επιμένουμε

ΥΓ. Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Αντώνης Μαρινάρος (1924-2020). Θα τον θυμόμαστε για τον ήθος και τη σοφία του, την έγνοια του για τα κοινά, τη γειτονιά  και τον συνάνθρωπο, για τις συγκλονιστικές ιστορίες της αντίστασης την περίοδο της κατοχής στην Πάτρα, που μας έλεγε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου