Παρασκευή 10 Απριλίου 2020


ΤΟ ‘ΝΑ ΧΕΡΙ ΝΙΒΕΙ Τ’ ΑΛΛΟ …


[συνέχεια ]

Όσο διαρκεί ο αντισυνταγματικός εγκλεισμός μας στο σπίτι (οι άστεγοι και οι σκηνίτες  εξαιρούνται φαντάζομαι), θα κάνουμε συντροφιά με ένα βραδινό σημείωμα στην αορτή.

του ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΡΚΑΔΗ

pic : Laura Makabreskou

Ημέρα δεκάτη ογδόη (09ΑΠΡ20)
Οι επιστήμονες, γεωλόγοι και σεισμολόγοι μιλάνε για μια μοναδική εμπειρία. Αυτές τις μέρες, ακούνε και συλλαμβάνουνε τα όργανά τους, την «αναπνοή» της γης, όπως δεν την έχουν ακούσει εδώ και πολλές δεκαετίες. Αν ανοίξουμε το παράθυρό μας, αν στη βόλτα μας αγναντέψουμε, θα ακούσουμε κι εμείς την Άνοιξη που έρχεται, και δεν μένει σπίτι. Αλλά κυκλοφορεί εκκωφαντικά, και μέσα στην απίστευτη ησυχία των ημερών, ξεδιπλώνει τα σεντούκια της. Γεμάτα χρώματα κι αρώματα.
Έξω στον κήπο, η βερικοκιά δένει καρπούς, τα ξινά λουλουδιάζουν, κι οι μέλισσες από το πρωί σε επισκέψεις. Πιο πέρα στον Χάραδρο και Σέλεμνο, οι κουτσουπιές στα μωβ,  ανεβαίνουν τις όχθες και την κοίτη τους για το Παναχαϊκό. Οι κρόκοι ανοίγουν στο Πρασούδι και καθώς ξεμυτίζουν απ΄το χιόνι, βάφουνε τ’ οροπέδιο.

Σπίτι μένουμε, άνθρωποι μένουμε, πολίτες/σες μένουμε και περιμένουμε
ΥΓ. Χοσέ Μουχίκα, ο αγρότης και πρώην Πρόεδρος της Ουρουγουάης, σε διαδικτυακή συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο Τζορντί Έβολε, είπε μεταξύ άλλων.…«Δεν είμαστε σε πόλεμο, αυτή είναι μια πρόκληση που η βιολογία και η Γη θέτουν για να μας υπενθυμίσουν ότι δεν είμαστε οι απόλυτοι ιδιοκτήτες του κόσμου, ακόμα κι αν έτσι νομίζουμε. Αυτή η σοβαρή κρίση μπορεί να μας υπενθυμίσει ότι τα παγκόσμια προβλήματα είναι επίσης τα προβλήματά μας”....“Αλλά μη γελιόμαστε, δεν πρόκειται για ένα οικολογικό πρόβλημα, αλλά για πολιτικό. Ο άνθρωπος δεν είχε ποτέ τόσο πολλούς πόρους, ικανότητες και κεφάλαιο για να σταματήσει αυτά τα φαινόμενα καταστροφής του πλανήτη. Οδεύουμε προς ένα “οικολογικό ολοκαύτωμα” και προετοιμάζουμε ένα γιγαντιαίο τηγάνι για να ψηθούμε”.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου