Σάββατο 11 Απριλίου 2020

ΤΟ ‘ΝΑ ΧΕΡΙ ΝΙΒΕΙ Τ’ ΑΛΛΟ …


[συνέχεια ]

Όσο διαρκεί ο αντισυνταγματικός εγκλεισμός μας στο σπίτι (οι άστεγοι και οι σκηνίτες  εξαιρούνται φαντάζομαι), θα κάνουμε συντροφιά με ένα βραδινό σημείωμα στην αορτή.

του ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΡΚΑΔΗ

pic.:  Laura Makabresku
Ημέρα δεκάτη ενάτη (10ΑΠΡ20)
Βγαίνοντας από αυτή τη κρίση, ένα παγκόσμιο αίτημα από ένα παγκόσμιο κίνημα, θα μπορούσε να συνοψιστεί, στην ανακατανομή του παγκόσμιου πλούτου με αποκλειστική έμφαση στην ανθρώπινη ευημερία μέσα σ’ ένα υγιές φυσικό περιβάλλον. Οι βαθύτερες αιτίες της κρίσης αυτής, της μεγαλύτερης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν είναι δύσκολο να αναλυθούν. Πιο παθογόνες από τον ιό, είναι οι πολιτικές του ανεξέλεγκτου παγκόσμιου κεφαλαίου. Οι πολιτικές, των δομών και των δυνάμεων που το στηρίζουν ενάντια στον κόσμο της εργασίας. Στον αντίποδα ακριβώς της ρύσης του Πρωταγόρα (περίπου 490 π.Χ. – 420 π.Χ.) «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος».
Η 4η Βιομηχανική-Τεχνολογική Επανάσταση που εξελίσσεται από τις αρχές του 21ου αιώνα, βασίζεται πάνω στην ψηφιακή, στους αλγόριθμους, στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων, στα Μεγάλα Δεδομένα, στην ανάλυσή τους σε πραγματικό χρόνο. Ενοποιεί όλες τις τεχνολογίες, ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη, γενετική, βιοτεχνολογία, μοριακή βιολογία, νανοτεχνολογία, τρισδιάστατη εκτύπωση, κάνοντας δυσδιάκριτα τα όρια ανάμεσα σε φυσικό-βιολογικό και ψηφιακό. Αλλά το κυριότερο, προσφέρει πλέον την μοναδική δυνατότητα, σε όλη την πορεία εξέλιξης του ανθρώπινου είδους, όλα τα άτομά του (και μιλάμε για 6 δις) να έχουν μια ζωή που αξίζουν, σε ένα φυσικό περιβάλλον, του οποίου μέρος  αποτελούν. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει ν’ αλλάξουν πολλά, και πρώτα πρώτα οι μορφές δημοκρατίας και συμμετοχής, ο λαϊκός έλεγχος και η λογοδοσία. Οι λαοί να γίνουν πρωταγωνιστές.

Σπίτι μένουμε, άνθρωποι μένουμε, πολίτες/σες μένουμε και περιμένουμε

ΥΓ. Η “αορτή”, δεν μπορεί παρά να εκτινάσσει το αίμα από την καρδιά, σε όλο το σώμα. Αλλιώς, ανθρώπινη ζωή δεν νοείται. Αυτό είναι το καθήκον της. Ιδιαίτερα σήμερα. Τώρα, αν το αίμα «θέλει» να κυκλοφορεί, μπορεί να στέλνει SMS στη Γενική Γραμματεία «Πολιτικής Προστασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου