Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

ΝΑ ΧΕΡΙ ΝΙΒΕΙ Τ’ ΑΛΛΟ …


[συνέχεια ]

Όσο διαρκεί ο αντισυνταγματικός εγκλεισμός μας στο σπίτι (οι άστεγοι και οι σκηνίτες  εξαιρούνται φαντάζομαι), θα κάνουμε συντροφιά με ένα βραδινό σημείωμα στην αορτή.

του ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΡΚΑΔΗ



Ημέρα εικοστή τρίτη (14ΑΠΡ20)
Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Τώρα, σε αυτή την πλανητική ησυχία, καιρός για αναστοχασμό. Κάθε μέρα κάτι να προστίθεται στο σχέδιο της «επόμενης μέρας». Από την πλευρά του κόσμου της εργασίας (διανοητικής-χειρωνακτικής) και των συνοδοιπόρων του. Καιρός για δικτύωση σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Γιατί, ότι προβλέψεις, ότι αναλύσεις γίνονται εδώ και χρόνια για την πορεία της ανθρωπότητας, με την 4η «Βιομηχανική Επανάσταση» προ των θυρών, είναι δυσοίωνες. Τα μοντέλα βέβαια έχουν μια απρόβλεπτη παράμετρο, τον παράγοντα «κοινωνίες των πολιτών».
Μια απλή ανάγνωση κάποιων αποσπασματικών στοιχείων, από την πλευρά (την μοναδική δυστυχώς) που σχεδιάζει, τρομάζει και τους πιο αισιόδοξους. Εκτιμάται λοιπόν από τα διάφορα φόρουμ, ότι η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις μηχανές και η «είσοδος» των ρομπότ στην αγορά εργασίας θα οδηγήσει σε απώλεια 800 εκατ. θέσεων εργασίας μέχρι το 2030, που αντιστοιχεί στο 20% του παγκόσμιου εργατικού σήμερα. Ενώ, 300 εκατ. νεοεισερχόμενοι/ες στην αγορά εργασίας δεν θα βρίσκουν δουλειά. Οι επιχειρήσεις αναζητούν εργαζόμενους με ψηφιακές δεξιότητες σε ποσοστό 70%, ενώ ένας στους τρεις εργαζόμενους/ες δεν διαθέτει καμία. Σήμερα, το 65% των νέων πτυχιούχων αναζητεί εργασία σε ειδικότητες που εκλείπουν. Και ακολουθούν και άλλες «μαύρες» προβλέψεις.
Τα συνδικάτα του κόσμου της εργασίας, από την άλλη, απλώς παρακολουθούν, με αψιμαχίες στον πραγματικό πόλεμο, που κάνει το παγκόσμιο κεφάλαιο εναντίον τους και εναντίον της προίκας όλων μας που είναι το φυσικό περιβάλλον. Ένα παγκόσμιο αίτημα, για δραστική μείωση του ωράριου εργασίας και εξάλειψη της ανεργίας, είναι όσο ποτέ επίκαιρο και ρεαλιστικότατο. Ας αρχίσουμε από κάπου.

ΞΕΛΑΣΠΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
«Το μέλλον δε θα ρθεί
από μονάχο του έτσι νέτο σκέτο
αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς
από τα βράγχια κομσομόλε άρπαξέ το
απ’ την ουρά του πιονιέροι κι εσείς»

Β. Μαγιακόφσκι ( Μετάφραση Γ. Ρίτσος)

Σπίτι μένουμε, άνθρωποι μένουμε, πολίτες/σες παραμένουμε και επιμένουμε
ΥΓ. Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς Μαγιακόφσκι (7 Ιουλίου 1893 - 14 Απριλίου 1930) υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Ρώσους ποιητές και καλλιτέχνες του 20ού αιώνα αλλά και ο κορυφαίος εκπρόσωπος του ρωσικού Φουτουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου