Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

 27η Ιανουαρίου : Διεθνής Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

"Ζώντας τo ιστορικό τέλος της ηλικίας της ελπίδας, γινόμαστε μάρτυρες μιας εποχής αποσάθρωσης και επιστροφής των zόμπι του φασισμού" deviant GaZe

Πορτρέτο της  Nina Weil φωτογραφία Beat Mumenthaler

Το βιβλίο του  Β. Γκρόσσμαν «Η κόλαση της Τρεμπλίνκα» είναι η πρώτη μαρτυρία για στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Ο πολιτικός ανταποκριτής και συγγραφέας 
 Γκρόσσμαν τονίζει «ο Δάντης δεν είχε φανταστεί τέτοιες σκηνές για τη δική του κόλαση» και αφηγείται το αδύνατο να ειπωθεί, το ανίερο της εξόντωσης τόσων ανθρώπων.

«Και όλοι αυτοί οι χιλιάδες, οι δεκάδες, οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, όλα αυτά τα φοβισμένα, γεμάτα ερωτηματικά μάτια, όλα αυτά τα νεανικά και τα γερασμένα πρόσωπα, οι καλλονές με τις μαύρες μπούκλες και τα χρυσά μαλλιά, οι καμπουριασμένοι και ακατάστατοι, οι καραφλοί γέροι, οι δειλοί έφηβοι - όλοι ενώνονταν σε ένα και μοναδικό ποτάμι που κατάπινε και τη λογική, και την υπέροχη ανθρώπινη επιστήμη, και την αγάπη των κοριτσιών, και την απορία των παιδιών, και το βήχα των γερόντων, και την ανθρώπινη καρδιά».

Περιγράφοντας τα βασανιστήρια του δολοφόνου παιδιών, Τσεπφ, που  χτυπούσε το κεφάλι των παιδιών  στο έδαφος και τα θανάτωνε με βασανιστικό τρόπο -τα έσκιζε στα δύο, ο συγγραφέας χάνει την ψυχραιμία του και υψώνει τη φωνή του ενάντια στα κτήνη, όπως τα αποκαλεί.

«Χρησιμοποιούσαν τα πάντα ‒ το δέρμα, το χαρτί, το ύφασμα, όλα όσα εξυπηρετούσαν τους ανθρώπους, όλα τα χρειάζονταν και τα εκμεταλλεύονταν τα κτήνη. Το πιο ακριβό πράγμα στον κόσμο, την ανθρώπινη ζωή, αυτή την έλιωναν. Και τι μεγάλα και δυνατά μυαλά, τι υπέροχα παιδικά μάτια, τι γλυκά γεροντικά πρόσωπα, τι περήφανα κοριτσίστικα κεφάλια, για τη δημιουργία των οποίων η φύση πάσχιζε επί αιώνες πολλούς, τα έριξαν σαν ένα τεράστιο σιωπηλό ποτάμι στην άβυσσο της ανυπαρξίας. Δευτερόλεπτα χρειάστηκαν για να καταστρέψουν αυτό που ο κόσμος και η φύση είχαν φτιάξει στην τεράστια και δύσκολη διαδικασία της δημιουργίας της ζωής».

"Η κόλαση της Τρεμπλίνκα" Grossman Vasilii, μετάφραση Ιωαννίδου Αλεξάνδρα, Εκδόσεις Άγρα 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου