Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

 Αγκυλωτοί σταυροί με κιμωλίαν εις τας Πάτρας και Κέρκυραν

τίτλος της εφημερίδας Ημέρα 9.1.1960.

του Βασίλη Λαδά

 


Των Φώτων του 1960 εμφανίστηκαν αγκυλωτοί σταυροί στους τοίχους Συναγωγών και οικιών εβραίων συμπολιτών μας στην Πάτρα και σε όλη την Ελλάδα. Αλλά όχι μόνο στην Ελλάδα. Σε όλον  τον  δυτικό κόσμο, από τις αρχές του 1960 απλώθηκε πανδημία αγκυλωτών σταυρών, δεκαπέντε μόλις χρόνια  από τη στρατιωτική,  αλλά όχι πολιτική και ηθική ήττα του φασισμού. Στις 10 Ιανουαρίου  1960  η Πελοπόννησος έγραφε εις 21 ανήλθον οι συλληφθέντες νεοναζιστές εις δυτικό Βερολίνον αγκυλωτοί σταυροί και αγχόναι εις Ιταλίαν.  Υπήρξε    λοιπόν  κέντρο που διεύθυνε  την εμφάνιση των νεοναζιστών.  Από το 1960 η λέξη. Λόγω αυτής της  φασιστικής κρυπτείας, η κυβέρνηση  στην Ελλάδα  επέστησε την προσοχή  στα αστυνομικά όργανα να επαγρυπνούν.  Έτσι οι δράστες στην Πάτρα  που βάναυσα και κυνικά πρόσβαλλαν το θρησκευτικό συναίσθημα και το πένθος των συμπολιτών μας Ισραηλιτών και τις σχέσεις μας το κράτος του Ισραήλ συνελήφθησαν. Ήσαν γνωστοί  νέοι Πατρινοί  κλώνοι οικογενειών από αυτές που λένε- μερικοί σήμερα-  ότι ανήκουν  στους αρίστους  και στην κανονικότητα,  ονόματα γνωστά, από τα πόδια μέχρι το μέτωπο δεξιοί.  Και συνέβησαν τότε  γεγονότα ντροπιαστικά και γελοία για την πόλη μας. Οι  δράστες ομολόγησαν και απέδωσαν την πράξη τους σε αστεϊσμό. Κάνανε δηλαδή πλάκα σε πενθούντες! Τον ισχυρισμό τους τον υιοθέτησαν οι εφημερίδες της πόλης. Οι αστειότητες του αγκυλωτού σταυρού εμφανίσθησαν και εις την πόλιν μας.  Πελοπόννησος  8.1.1960. Στερούνται σοβαρότητος οι εκδηλώσεις. Πελοπόννησος  9.1.1960.

Στις 11.1.1960 θα γινόταν η δίκη των αρίστων κολογιόπαιδων  Την ίδια μέρα ο Εθνικός Κήρυξ δημοσίευσε άρθρο για τη δίκη που μεταξύ άλλων  έγραφε: τυχόν καταδίκη Ελλήνων πολιτών διότι ανέγραψαν ναζιστικά σήματα θα  ήτο αυτή καθ εαυτή μια αντισημιτική εκδήλωση διότι έτσι θα εδίδετο ασφαλώς η εντύπωσις ότι πράγματι υπάρχουν εν Ελλάδι  άνθρωποι αντιπαθούντες τους Εβραίους και δια  τον λόγον  αυτόν τιμωρούνται. Με άλλα λόγια  η εφημερίδα έγραφε ότι δεν υπάρχουν  άνθρωποι στην Ελλάδα που έφαγαν τις περιουσίες των Εβραίων  όταν εστάλησαν στο Άουσβιτς, που τους έδειξαν  για να συληφθούν,  που δεν τους έκαψαν  τους οικισμούς στην Θεσσαλονίκη, τη δεκαετία του 1930, που, που, που. Και με λιγότερα λόγια, εκβιασμός σε δικαστές και Πολιτεία. Οι κατηγορούμενοι για παράβαση του άρθρου 141 ΠΚ περί προσβολής  φίλων λαών κ.λπ. αθωώθηκαν  διότι δεν είχαν δόλο να προσβάλλουν.  Πλάκα έκαναν, παρασύρθηκαν. Έτσι οι γνωστοί , Δ.Π, Α.Π, Κ.Α επέστρεψαν λευκοί στην κοινωνική τάξη  που ανήκαν  και η πόλη έπλυνε τα χέρια της να είναι καθαρά.

Η ταφόπλακα στο επεισόδιο αυτό έπεσε από βιβλίο ιστορικού  μας ( παραγγελία του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος)  στο οποίο  αναφέρεται  ότι τα Θεοφάνεια  ΑΓΝΩΣΤΟΙ έγραψαν αγκυλωτό σταυρό στη Συναγωγή της Πάτρας. Άγνωστοι κύριε Ιστορικέ; Θα μπορούσε να μην πει τα  ονόματα ο ιστορικός,  είχε υποχρέωση όμως να πει που ανήκουν, τι ζωή κάνουν, τι σκέφτονται.

Όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά τι συνέβη εις βάρος των Εβραίων στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του έτους 1960 έχω στη διάθεσή του στοιχεία, την κατοχή των οποίων την οφείλω στον δημοσιογράφο και ιστορικό Ισίδωρο Σιδηρόπουλο. Να μη ξεχνούμε.

                                                                               Πάτρα 27.1.2021 Μνήμη ολοκαυτώματος

                                                                                         Βασίλης Λαδάς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου