Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

 Θνητός βαθιά 

Σωτήριος Κώστα Θεοχαρίδης


εικόνα από: Νοσταλγία Ταρκόφσκι

Κρατούσε κρυμμένα το βάρος, σμιλεύοντας το μαζί στην τύχη και στην ανάγκη. Δεν συγχωνευόταν απλουστευτικά. Στα φανερώματα του ανθρώπου του ήταν καθαρός, και ντυμένος στα καλά, νυμφεύεται τον άνθρωπο. Τόσο  συντροφική η σαφήνεια του να μιλήσει και να πεθάνει με όνομα ωραίο, σαν αξίωμα. 
Επαφίεται στα καρφιά του θεού σου, στην φυσιογνωμία του και την επιστροφή στην τραγική του αίσθηση που δεν αφορά τον νέο λόγο των όντων.
Είναι άσκημο το στόλισμα και άσκημη η αιτία αυτού του κόσμου που αυτονομείται στον φόβο και στις απειλές των μορφών του, από συλλήψεις αφηρημένες. Εν ονόματι της σύγχρονης υλικής αισιοδοξίας, δουλέμποροι αναστηλώνουν συνδιαλλαγές απελευθερίας με το πλήθος. Υπάρχει μια εμπεδωμένη προστασία με τις καινούργιες συνήθειες των λέξεων να φτάσουν ως το τέλειωμα της γλώσσας τους, υμνώντας-το.
Εστερήθηκε πολλά και επέλεγε το θάνατο έναντι της εξορίας. Δεν ήταν ανίδεος ο παραδοσιακός άνθρωπος. Και να ήταν «χωλός» και «πένης», δεν ντρεπόταν, ονειρευόταν. Δεν είναι το άπειρο ον. Δεν ζούσε μόνος και πύκνωνε η ζωή του. Έκλωθε αδιάντροπα το βλέμμα στις καρδιές τείνοντας τα χέρια.
Γίνηκε μάρτυρας της γης. 
Γερνούσε τους φόβους, πεποιημένα τους στρογγύλευε.
Παιδευμένα βύζαινε στην ψυχή του, νεκρούς και ζωντανούς. Μεγάλη συμφορά και πράξη ακάθαρτη να φύγεις στο τέλος σου χωρίς καλοσύνη και ανδροπρέπεια, να εκπέσεις στην υπόθεση του πράγματος.
Στον κόρφο της παλίρροιας πλάσματα της αφής, αγαπιούνται στον πόνο.

____
Ο Σωτήριος Κώστα Θεοχαρίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Νομικής, Διευθυντής του Ινστιτούτου Επικοινωνιακών και Κοινωνικών Ερευνών και Συντονιστής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών: «Επιστήμες της Επικοινωνίας» του Πανεπιστημίου Frederick στην Κύπρο - Συγγραφέας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου