Τρίτη 25 Μαΐου 2021

 Είδηση θανάτου

Μαρίνα Μητρούλια

 


Δεν το κατάλαβα ποτέ:

Γιατί επιλέγουμε να κρυβόμαστε.

Και από εδώ,

Παρατηρώ μάσκες,

Που -ίσως- και να ήταν κάποτε πρόσωπα.

 

Ο κόσμος με τραβάει να πάω μαζί του. Δεν προσπαθώ να σωθώ άλλο. Δεν του αντιστέκομαι.

Δεν θα έχω ποτέ ξανά την ευκαιρία να δω τα χείλη σου. Τα λακκάκια όταν χαμογελάς. Όταν γίνονται μία λεπτή άσπρη γραμμή κάθε φορά που θυμώνεις. Και δεν είναι η πρώτη φορά που σε κατακλύζει αυτός ο θυμός. Μα πάντα φρόντιζες να το κρύβεις από τους άλλους. Κάτω από μία μάσκα. Κρύβεσαι, αλλά όχι από μένα. Λίγα λεπτά πριν με τυλίξει μια μάσκα σκέφτομαι πως θα ήθελα να δω το πραγματικό σου πρόσωπο. Για μια στιγμή μόνο.

Όλοι θέλουμε να ξεφύγουμε. Όλοι καλύπτουμε τα πρόσωπά μας όταν γελάμε. Όταν κλαίμε. Όταν βαριόμαστε. Να μην δείχνουμε τίποτα σε κανέναν. Ούτε ένα συναίσθημα. Να μην σπάσουμε. Να μην τσαλακωθούμε. Να μην βγάλουμε τη μάσκα. Να μείνουμε μόνοι. Νιώθω έναν πράσινο σκούρο μανδύα να με τυλίγει. Δεν μπορώ να ανασάνω. Ανοίγω τα μάτια μου και μέσα από τις χαραμάδες βλέπω θολές μαύρες μορφές. Πριν από λίγα λεπτά ήταν ακόμη άνθρωποι. Τώρα κρεμόμαστε όλοι μετέωροι, χωρίς δεσμούς γιατί δεν ανήκουμε πουθενά: η δυσκολία για εμάς είχε τελειώσει. Η μοναξιά όλο με τυλίγει και δεν είσαι εδώ να χαμογελάσεις. Δεν βγάζεις τη μάσκα. Μένεις ακίνητος, να κοιτάς. Γύρω μάσκες και όχι πρόσωπα.

Δεν μπορώ να μείνω.  Ο κόσμος με τραβάει να πάω μαζί του. Δεν προσπαθώ να σωθώ άλλο. Δεν του αντιστέκομαι. Νιώθω τη γη κάτω από τα πόδια μου, και καταλαβαίνω ότι μέχρι εδώ είναι το νήμα της ζωής για μένα.

Ξάπλωσα στο χώμα.

Κοίταξα για μία τελευταία φορά πάνω…

Χαρούμενα,

Περήφανα,

Κουρασμένα,

Πρόσωπα.

 

Γύρω από ένα κερί.

 

Ίδια και άλλα.

Χαρούμενα,

Περήφανα,

Κουρασμένα,

Πρόσωπα.

 

Γύρω από ένα κερί.

-το τελευταίο αυτή τη φορά

 

Και τα πρόσωπα,

Στεναχωριούνται.

Λες και βοήθησαν.

Λες και έβγαλαν τη μάσκα,

Γι’ αυτόν που προχωράει κάθε χρόνο,

Αργά και σταθερά,

Το βήμα του τέλους.

 

Εκπλήσσονται με την είδηση θανάτου.

_____
Το διήγημα μικρής φόρμας (flash fiction) «Είδηση θανάτου» της Μαρίνας Μητρούλια  προκρίθηκε στη λογοτεχνική άμιλλα που οργάνωσε η πολιτισμική συλλογικότητα της Πάτρας «Αορτή» με θέμα «Μάσκα και πρόσωπο».

Εικόνα: Giuseppe Gradella

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου